От месеци хората от най-голямото оернишко предприятия получават заплати в пъти по-ниски от договореното

Заплати на половина и предстоящи съкращения – срещу това протестираха десетки миньори от най-голямото пернишко предприятие за въгледобив. От три месеца хората получават заплати в пъти по-ниски от договореното. 


Боряна и Антоанета са на крак почти цяло денонощие. Работили са до 7 сутринта, а веднага след това са дошли на протест пред сградата на минната дирекция в Перник. 


От три месеца заплатите им са намалени почти наполовина. А това, което получават, не достига дори нивото на минималната заплата. Разчитат на пенсиите на възрастните си родители. Признават, че се крият от банките, не си плащат редовно сметките, а средствата им стигат да си купуват хляб и сирене.


От четвъртък протестират на работните си места, а днес за първи ден са пред централата на фирмата. Изпратили са свои представители да преговарят с ръководството. В същото време, юристът на фирмата се опитва да ги избегне.


Според представителя на фирмата ТЕЦ-овете дължат много пари на мината. Затова заплатите са по-ниски, а дружеството възнамерява да съкрати още хора. След края на срещата обаче надежда има. Започват преговорите за това кой ще остане на работа и на каква заплата. Освен това, представителят на работниците – Румен Стоев, увери, че ръководството обещало досегашните санкции да се преизчислят и да се върнат на хората.


Ако обещанията не бъдат спазени, работниците ще продължат да протестират. Отдавна са се примирили, че слава няма да получат. Надяват се поне да им се върнат дължимото от заплатите, каквото и да им струва.


Повече гледайте във видеото.