Става въпрос за площад "Капитан Петко Войвода”

Има опасност един от столичните площади да бъде даден на частни инвеститори. За това информираха източници на Нова ТВ от Столичния общински съвет. Става дума за скъп терен пред хотел „Плиска”, който с решение на местния парламент, щял от общински да стане частен. 


Как изглежда днес спорното пространство пред хотела - десетките сергии, магазини и платен паркинг са разпръснати на площ близо 3000 кв. м. до булевард "Цариградско шосе". 


През 2004 г. Съюзът на тракийските дружества в България предлага мястото да стане площад с барелеф на революционера Капитан Петко Войвода. Предложението е прието от Общинския съвет, поставени са обозначителни табели.


Преди месец, по предложение на кмета на район „Слатина”, местният парламент гласува ново решение, с което би трябвало да се поставят точни граници на площада. 


По думите на архитекта Мая Монова, площадът е изместен върху частни имоти и две големи улици. Допълва, че фактът, че това е абсурдно е видно и за неспециалист. Освободеният след преместването терен би могъл да струва много, смята архитектът.


Областният управител на София - Росен Малинов, налага вето на решението и го определя като незаконосъобразно. Освен това, в новите скици на мястото на площада се появява и частен имот.


„Трябва да видим по какъв начин се е превърнал от публична държавна собственост в частен имот и това ще даде отговор на въпроса има ли злоупотреба и кой е отговорен”, коментира общинският съветник Ангел Джамбазки.


Според кмета на район "Слатина" - Антоанета Апостолова, преместването на площада се прави с цел новото пространство да бъде облагородено.


„Ако общинският съвет и комисиите преценят, че тук има някакви противоречия, особено след такива подадени сигнали, бих искала да кажа, че това е предложение, което е абсолютно законно. Няма обаче да го поддържам, ако то не срещне съответното разбиране”, обясни кметът.


Столичният общински съвет трябва отново да обсъди съдбата на площад „Капитан Петко Войвода”. Общинските съветници ще преценят дали реално има опасност площадът да се превърне в поредния офис небостъргач или мол.