90 на сто от капацитета на страната ни е изчерпан

90 на сто от капацитета на страната ни да приема бежанци е изчерпан. В момента се търсят нови сгради в страната, защото София не може да поеме повече хора. На този етап две трети от бегълците са в столицата, обяви заместник-вътрешният министър Васил Маринов на кризисното заседание на Столичния общински съвет. 

 

Общинските съветници предупредиха, че жителите на София вече понасят негативите на емигрантската вълна, особено около джамията в центъра, където се събират нелегални емигранти с потенциал за криминални действия. 

 

От МВР добавиха, че не сирийските бежанци създават проблемите. Имигрантите, които са в основата на криминалната хроника, са алжирците. А сирийската общност у нас е заявила готовност да плати всяка щета, нанесена от сирийците у нас.

 

Обмисля се в центровете за временно настаняване да се обособят помещения за молитва, за да се облекчи трафикът на бежанци около джамията в центъра на София. Заради наплива към столицата Маринов се ангажира оттук нататък новопристигащите да се настаняват близо до границата.

 

"За държавата е трудно да приеме много бежанци и нямаме ресурс да работим с тях, за да знаем какви са тези хора", коментира по-късно председателят на ДАНС Владимир Писанчев. По думите му за момента службите не са идентифицирали заплахи за националната сигурност. Стана ясно също, че агенцията не разполага с достатъчно служители, които да работят в тази насока. Писанчев отбеляза, че се търсят хора с арабски език и посочи, че проблемът е специфичен.