Той добави, че все още дискутират кои звена припокриват своите функции и как да се оптимизират

Няколко хиляди държавни служители може да останат без работа от догодина, заради планираното намаление на парите за издръжка на администрацията. Съкратените чиновници обаче ще бъдат обезщетени според Кодекса на труда и Закона за държавния служител. Това увери социалният министър Хасан Адемов. 

 

Казусът засяга близо 145 000 души, толкова са щатните бройки в държавната администрация към края на миналата година. 

 

Премиерът Пламен Оешарски обаче успокои, че няма да се освобождават механично служители, а ресорните министри ще преценяват кои звена не работят добре и къде се налага намаляване на състава.

 

 

„По-скоро имаме в проектобюджета по-ниски текущи разходи и изискване да се предложат структурни оптимизации, така че все още дискутираме кои звена припокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани”, каза премиерът и добави, че никога не са коментирали механично 10 на сто съкращения. „Министрите сами трябвало да преценят откъде колко да отрежат”, добави той. 

 

А докато това стане, хиляди българи се притесняват, че ще се окажат на борсата. Този сюжет вече е факт в областната администрация във Варна, където по заръка на министерския съвет екипът е редуциран с 10 на сто. 

 

Утеха внесе социалният министър – Хасан Адемов. „Ще ги  обезщетим, спокойно”, каза той.