Основният проблем пред по-възрастните българи е липсата на независимост, а не ниските доходи

В близо 50 държави по света възрастните хора живеят по-добре отколкото у нас. Това показва първото международно сравнение за качеството на живот на хората над 60 години. Резултатите са категорични - основният проблем пред по-възрастните българи е липсата на независимост.

 

Възрастните хора у нас ще стават все повече. Ако през миналата година всеки четвърти българин е бил над 60 годишен, до 2050 това вече ще е всеки трети, дори повече - над 36%. Тенденцията важи за цяла Европа, но у нас тя буди сериозни притеснения. 

 

Проблем сочат и данните на международната организация "Хелп ейдж" - по качеството на живот на възрастните хора България се нарежда на 47 място сред 91 страни. Според Бистра Каменова страната ни не заслужава и тази позиция. Тя казва, че повечето възрастните хора у нас живеят зле. 

 

Противно на очакванията обаче, основният проблем на възрастните хора у нас не са доходите. Проучването сочи, че по-големият проблем е липсата на възможност да живеят независим и самостоятелен живот. Вече 10-та година Българският червен кръст се опитва да промени това.

 

Развиват мрежа от възрастни доброволци, които обучават свои връстници да познават правата си.
Ето го и доказателството. Добра е на 72 и вече 6-та година се занимава с доброволческа дейност. 

 

Според експертите активността на възрастните хора трябва да се насърчава. Не на последно място, защото до 2030 ще има повече възрастни над 60, отколкото деца под 10 годишна възраст. марина цекова.