Управляващите чистят договори с банки, оператори и монополи от подвеждащи и съмнителни клаузи

Европейската директива за ипотечния кредит, която е в съгласувателна процедура, предвижда възможността длъжникът да отговаря за кредита само до размера на ипотеката. Това обясни в „Здравей, България” председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. От думите му обаче не стана ясно дали в българското законодателство ще бъде включен текст, според който длъжникът да не отговаря за остатъка след продажбата на неизплатеното от него жилище.

 

От Брюксел са дали възможност на всяка страна-член да решава сама този въпрос, като настояват само подобна клауза да бъде записана предварително в договора между банката и кредитополучателя. Цонев вижда задачата на управляващите в изчистването на съмнителните и подвеждащи клаузи в договорите, а задължението на всеки, който подписва, да си отваря очите остава. По думите му това се отнася и за договорите с мобилните оператори, електроразпределителните дружества, топлофикациите и всички агенти, които са естествени монополи или за които има съмнения, че са в картелни споразумения.

 

„Ще направим така, че договорите да бъдат ясни, предвидими, да няма клауза за едностранна промяна на условията от монополиста или съответната стопанска структура”. С други думи, според Цонев едностранното вдигане на лихвите по кредитите няма повече как да се случи. „Пак ще има плаващ компонент, но той ще бъде базиран например на LIBOR* или на основния лихвен процент и надбавката над него ще бъде фиксирана още в договора”. Депутатът от ДПС беше категоричен, че тази промяна ще стане факт въпреки съпротивата на Асоциацията на търговските банки.

 

Между 4 и 16 хил. са случаите на хора, които не могат трайно да си плащат ипотеките, стана ясно в хода на разговора. По-малкото число е предоставено от банките. Става въпрос за онези кредитополучатели, които се очаква по Нова година да останат на улицата. Йордан Цонев отново уточни, че промените, които се подготвят в момента, не могат да имат действие назад във времето, но отбеляза, че с банките се водят преговори, като те са поели ангажимент да подходят гъвкаво в тези случаи – нещо, от което имат интерес и самите те.

 

Възможно е да се приложи и испанското решение - при безработен собственик с единствено жилище банката да не може да изгони на улицата кредитополучателя. Идеята вече е била обсъдена с представителите на банковия сектор, които са се обявили против. Според Цонев необходимо е да се уточнят условията, при които това може да се приложи.

 

„Там, където има противоречие между банките и кредитополучателите, ще вземем страната на потребителите”, обеща народният представител от управляващото мнозинство.

 

---

*Усредненият лихвен процент, който се изчислява на база лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. Често се използва като референтен курс.

---

Подробности по темата за отношенията между клиентите и банките ще научите от разговора във видеото.