Съоръжението, на стойност 40 милиона евро, ще бъде построено с немска фирма

Преди няколко седмици президентът на „Славия” съобщи, че има инвеститор, с който ще построи нов стадион. Идеята е на него да може да играе и ЦСКА, ако „червените" са съгласни. Новото съоръжение ще бъде на мястото на стадион "Славия" в столичния кв. "Овча купел" и ще бъде изградено от германския гигант ISF.

 

Днес на конференция бе представен проектът за новото спортно съоръжение, на която присъстваха изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, главният архитект на София Петър Диков и представители на немската фирма.

 

Проектът за новия 30-хиляден стадион обаче се оказа „заложник“ на ЦСКА. Съоръжението, което ще струва 40 милиона евро, може да се реализира единствено ако него играят два столични клуба и националният отбор.

 

Вече има сключено споразумение „трикольорите“ да провеждат двубоите си на новото съоръжение, но в кратки срокове трябва да се намери още един клуб, който да подели стадиона със „Славия”. За момента единственият реален кандидат е ЦСКА, като германците намекнаха, че „червените“ трудно могат да бъдат заместени с „Локомотив” София например.

 

Представителите на немската фирма на няколко пъти подчертаха, че разполагат с най-много 6 седмици да приключат с административната част и да започнат строежа. В противен случай средствата ще бъдат пренасочени към други проекти. Изпълнението на строителните работи ще отнемат между 18 и 27 месеца. След завършването му, стадионът ще отговаря на всички изисквания на УЕФА, но немската фирма ще запази правото за ползване и управление в продължение на 25 години. За първата година стадионът ще приеме 22 клубни домакинства, 5 мача на националния отбор, 3 големи концерта и най-малко 80 други събития, казват от ISF.

 

В този си вид проектът за нов стадион е замислен изцяло като частна инвестиция, но германците заявиха, че ако не се намери втори тим, може да се водят и преговори държавата да поеме част от финансирането.