По официални данни сред бежанците има 135 деца без родители

Повече от 40 приемни семейства у нас са готови да вземат в домовете си деца - бежанци. Данните са на Националната асоциация за приемна грижа, които са провели проучването с двеста техни членове.  По официални данни у нас има 135 деца без роднини, които имат нужда от грижите на възрастен.

 

Мария Благоева е приемен родител от четири години. Грижи се общо за три деца – всичките различни по произход, но с обща съдба. Признава, че ако има възможност, би се погрижила и за дете бежанец, което има нужда от семейство. „Тези деца са минали първо през война, загубили са близки и роднини, минали са дълго пътуване, тук гладуват. След всички тези загуби, ако се добави едно влизане в някоя наша институция, такива травми ще им се нанесат, че цял живот няма да се съвземат”, казва тя.

 

Според европейското законодателство, ако не могат да бъдат открити родители или близки на детето бежанец, страната ни трябва да осигури същата закрила, каквато и за другите деца. Често обаче заради различни административни процедури това отнема много време.

 

Александър Миланов споделя, че в бежанските лагери има деца, които са с неизяснен статут. Процедурата е по-тежка и предполага държавата първо да изясни статута на децата, да им даде статут на бежанец и след това ги настани или в приемни семейства или в домове”, допълва той.

 

Осигуряването на статут на децата бежанци отнема между три и шест месеца, след което приемните родители трябва да преминат обучение. Целият този процес отнема около една година.

 

Колкото повече време минава, толкова повече стават и трудностите за децата, които са преминали границата на страната ни. Мария не е притеснена от езиковата бариера, а напротив - според нея тя е лесно преодолима.

 

Повече по темата гледайте във видеото.