До крайната мярка се стигна, след като два месеца работниците не са вземали заплати

49 миньори извоюваха неизплатените заплати на всички свои колеги в мините в Бургас с протест под земята. 

 

До крайния си протест тези 49 мъже стигат след като два месеца те и 500 техни колеги не са вземали заплати. Всичко започва още във вторник в полунощ, когато смяната слиза в рудника. Спонтанно решават, че ще откажат да излязат от галерията. Колегите им, които трябваше да поемат смяната от тях, останаха през целия ден в мината, подкрепяйки ги.

 

Във вторник мъжете са получили по 180 лв. аванс, който обаче не стига да покрият дори кредитите си. Някои от тях вече имат първите SMS-и от банките за просрочени задължения.

 

Миньорите обясняват, че напрежението зрее от няколко месеца, но досега не са предприели действия, защото всяка седмица получавали обещания, че утре ще си получат заплатите. Дори кръстили фирмата си „утре“.

 

Мъжете тук осигуряват основната суровина за "Топлофикация" - Сливен, която произвежда и продава енергия на НЕК. Освен от липса на регламентирано заплащане обаче, те се оплакват и от лоши условия на труд.

 

И така се стига до смяната на 49-имата, които за 20 часа принудиха ръководството на мината да се издължи изцяло на работниците си. До развръзката се стигна след като управителите няколко пъти слизаха при тях, за да преговарят. Безуспешно до вечерта. През целия ден директорът на мината очакваше разрешението на проблема да дойде от София.

 

На миньорите им беше предложено изплащане на заплатата за август и 300 лева от септемврийската заплата. Въпреки това те отново отказаха да излязат.

 

Преговорите с ръководството и синдикатите продължиха до късно вечерта. Около 18 часа бе договорено редовно изплащане на парите, както и връщане на старите заплати. Миньорите излязоха на повърхността около 19 часа.

 

Миньорите са категорични, че ако не се спазва договореното споразумение имат готовност да преминат в стачни действия.

 

Как ръководството на мината се опитваше да убеди миньорите да излязат - преговори с гласове под земята, целия репортаж гледайте във видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова