Промяната на пенсионната възраст в МВР не стои на дневен ред

Комисията по отбрана прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да отпадне допълнителното условие за възраст за пенсиониране на военните, което беше въведено в края на 2012 г. Това означава, че на практика се връщат старите условия за пенсиониране в системата.

 

От промените ще бъдат засегнати близо 1 100 военнослужещи, които могат да се пенсионират в момента, в който влязат в сила новите правила. А това ще увеличи разходите на Националния осигурителен институт с 5 млн. лева.

 

Междувременно стана ясно, че военните може да бъдат изненадани с паричен бонус през октомври, предаде БГНЕС. Новината потвърди военният министър Ангел Найденов, който уточни, че размерът и моментът на допълнителното еднократно стимулиране ще се определят, след като приключват съответните разчети.

 

Говори се, че всеки военен ще получи по 350 лв. към заплатата си, а работещите на временен допълнителен щат ще вземат по около 200 лева. Без да посочи, кога ще са готови разчетите, които ще конкретизират тези суми, министър Найденов уточни, че стимулирането ще е еднократно, като направи паралел с други ведомства и отбеляза, че идеята е част от социалната политика на ръководството на Министерството на отбраната и ангажиментите за повишаване доходите на военнослужещите.

 

Новина имаше и за служителите в системата на МВР. Промяна на пределната възраст за пенсионирането им засега не стои на дневен ред, информира "Фокус". Това стана ясно по време на работна среща с участието на социалния министър Хасан Адемов, заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, управителят на НОИ Бисер Петков, представители на синдикалните организации в системата на МВР и експерти от Министерство на труда и социалната политика.

 

На срещата е взето решение да се създаде експертна работна група за изготвяне на проект за споразумение, като основа за обсъжданията в бъдеще по въпросите на пенсионното осигуряване в сектор „Сигурност”.