Броят им от началото на годината е 1 000, очаква се да се увеличи през 2014 г.

Все повече българи, които са работили в чужбина, получават обезщетенията си за безработица у нас. Парите навън биха били в пъти по-високи, от тези, които хората получават тук.

 

Седем години Пенко Въжаров работи като шофьор на бетоновоз в Испания. Губи препитанието си и оттогава всеки месец взима по 1 000 евро обезщетение за безработица. Испания плаща обезщетениетому и би трябвало той да го получава там, а не тук. Избира да заобиколи закона, защото обезщетението на борсата в България е 200 лева, а от 200 лева до 1 000 евро има голяма разлика.

 

Противно на очакванията обаче – данните на Националния осигурителен институт сочат, че броят на хората, които получават обезщетението си за безработица според българските стандарти, се увеличава. Въпреки че, както в случая на Пенко Въжаров, в чужбина парите вероятно биха били повече. За две години броят на тези българи се е увеличил почти тройно.

 

От началото на годината над 1 000 българи, работили в чужбина, получават обезщетения за безработица у нас. Най-често нашенците се завръщат от Великобритания. Следват Кипър (189), Испания (140), Чехия (125) и Германия (81).

 

„Нашите граждани нямат възможност да се регистрират като търсещи работа на пазара на труда в тези страни. Това са Германия, Холандия, Великобритания. Затова се връщат”, отбеляза Георги Желев от Дирекция „Европейски регламент” към НОИ.

 

За българите чуждият трудов пазар все още е ограничен в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, но само до края на годината. От 2014 г. вероятно и тенденцията при обезщетенията за безработица ще се обърне. Когато се премахнат ограниченията за регистриране на трудовия пазар в другите страни, тези хора по-скоро ще се възползват от възможността да кандидатстват за парични обезщетения за безработица в тези страни.