Социалните разходи догодина ще са над 9 милиарда лева, а сумата ще продължи да расте

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри проекта за бюджета на държавното обществено осигуряване. Така социалните разходи за догодина ще бъдат над 9 милиарда и 300 милиона лева. Оказва се обаче, че сумата вероятно ще продължи да нараства.

 

Според проекта, броят на пенсионерите през следващата година ще намалее. Макар и само с около 1200 души. Възможно е обаче минусът да се превърне в плюс. Причината е, че държавата все още трябва да вземе две важни решения. Първото е дали ще отпадне възрастта за пенсиониране при военните. Ако то отпадне, се очаква броят на пенсионерите да се увеличи.

 

Предстои обсъждане и на друга важна тема, която не е разписана в бюджета на общественото осигуряване. Тя е дали държавата ще позволи на възрастните хора да се пенсионират при недостигащи две години стаж или възраст. Ако и тя влезе в сила, някои от основните параметри на бюджета сериозно ще се променят.

 

Ако вариантите бъдат приети, още хиляди възрастни хора ще се включат в графата „пенсионер”. Така планираните пари за тях ще трябва да се увеличат. Ако в сегашния вариант на бюджета за следващата година за пенсии се предвиждат около 370 милиона лева отгоре, логично и тази сума ще трябва да се увеличи. Въпросът е откъде ще дойдат парите.

 

Основните промени за догодина ще са няколко. От юли всички пенсии ще нараснат с 3%. Така минималната пенсия ще стане малко над 154 лева, а социалната пенсия за старост - малко над 113. Вдига се максималният доход, на който можем да се осигуряване – от 2200 на 2400 лева. Така и таванът на пенсиите ще се вдигне - от 770 на 840 лева. От януари, майчинските също ще нараснат на 340 лева.