Обмисля се водачите на две гуми също да изкарват книжка, както шофьорите

По-строги санкции за младите шофьори е една от мерките, с която управляващите ще се опитат да променят черната статистика на пътя от последните години. Те подготвят изцяло нов Закон за движение по пътищата. 


Сред идеите са неопитните водачи да не карат мощни автомобили, както и да се наказват всеки път, когато се качват почерпени зад волана. И още - да караме колело, само ако имаме книжка


Целта на мерките, които се обсъждат, е да се намали броят на инцидентите на пътя, както и жертвите при катастрофи. Въпреки че през последната година техният брой е намалял  значително – за пръв път от 50 години насам, управляващите смятат, че има нужда от изцяло нов Закон за движение по пътищата, който да регламентира драконовски мерки и по-солени санкции. 


Изключително строг ще е законът към употребата на алкохол и високите скорости. Идеята е младите шофьори, които се качват почерпени зад волана, да бъдат санкционирани при по-ниска граница на алкохол в кръвта. 


Ако за всички други ограничението е 0.5, за младите водачи да е 0.2 промила. Пиян водач няма място зад волана”, обясни Георги Свиленски от Комисията по транспорт в Народното събрание.


Точно затова управляващите обмислят законът да е еднакво безмилостен както към младите, така и към по-опитните на пътя. 


Обмисля се в зависимост от количеството алкохол, с което те хванат на пътя, санкцията да е различна. Сред по-крайните идеи е пияните зад волана да полагат обществено полезен труд, а при системни нарушения – да се отнема книжката.


Новобранците зад волана няма да могат да карат мощни коли, а в първите шест месеца с книжка ще трябва да се движат с придружител. За да може да се контролират по-лесно на пътя, на автомобилите им ще се слагат специални стикери. 


Според Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България има два вида шофьори – добри и лоши, както и подготвени и неподготвени. Той изрично подчерта обаче, че обучението на млади шофьори в България е безобразно.


Законът ще е по-строг и към пешеходците, и велосипедистите. Обмисля се водачите на две гуми също да изкарват книжка, както шофьорите, за да познават правилата на пътя.


Санкциите ще бъдат двойни и ако нарушителят е с дете до 12-годишна възраст.


Все още всяка една от идеите се дискутира. Когато се съберат всички предложения, те ще бъдат приведени в законова форма и ще бъдат обсъдени от депутатите от транспортната комисия в парламента. Новите мерки ще станат факт, едва след като бъдат приети от депутатите. Ако те бъдат приети, това ще е около 50-тата поправка в Закона за движение по пътищата.

 

Повече подробности по темата ще намерите във видеото.