Британските националисти в ЕП очакват от догодина повече престъпност на Острова

Въпроса със свободното движение на работници в Европейския съюз обсъдиха евродепутатите на сесия в Страсбург, предаде БТА. Повод за дебатите е предстоящото догодина пълно отпадане на съществуващите досега ограничения за работа на българи и румънци.

 

Еврокомисията защити гражданите на двете най-бедни европейски страни и правото им да работят в чужбина.

 

Това няма да допринесе за натиск над европейските обществени и осигурителни системи”, заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Той припомни, че свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж.

Всеки пети европеец изразява желание да се премести в друга държава, но едва три на сто (14 милиона) жители на ЕС са настанени трайно в държава от Общността, различна от тяхната родина
- Европейската статистика

 

Според еврокомисар Андор все още съществуват много пречки пред онези, които желаят да променят страната, в която работят.

 

Промените за българите и румънците влизат в сила от 1 януари 2014 година и благодарение на тях те ще могат да се възползват от правата, достъпни досега за останалите граждани на ЕС.

 

„Знам за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега показва, че хората сменят държавата, в която живеят, най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от приемащата държава”, заяви Андор.„Трябва да се разбере, че по-голямата част от българите и румънците, които искаха да работят в чужбина, вече напуснаха родините си”, добави той.

 

От Европейската комисия очакват занапред все по-малко граждани на двете страни да се преселват, като отново основната част от тях ще търсят работа.

 

„Вероятно много от хората, които досега работеха незаконно, ще "излязат на светло" от догодина”, добави Андор.

 

Той уточни, че въпреки политическите и медийните твърдения  за злоупотреби с общественоосигурителните системи от страна на новопристигналите, досега държавите от ЕС не са успели да предоставят никакви убедителни доказателства в тази посока.

 

„Не само че не бяха доказани обвиненията, според които чужденците претоварват местните обществени бюджети, но наскорошно изследване на ЕК показа, че основната причина за движението на европейците е търсенето на работа”, допълни той.

 

Андор допълни, че Европейската комисия ще подкрепи държавите в случаите на установени злоупотреби, но това е въпрос, уреден от националното право.

Нещата ще се влошат допълнително - догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и - за съжаление - повече престъпност
- Найджъл Фараж

 

В последвалите изказвания на евродепутати се открои мнението на Найджъл Фарадж от група "Европа на свободата и демокрацията", Великобритания. Според него в момента във Великобритания има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина.

 

„Това ни струва по един милион лири на седмица. Нещата ще се влошат допълнително - догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително
натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и - за съжаление - повече престъпност”, заяви Фарадж.

 

По неговите думи това ще бъде централна тема на предстоящите догодина избори за Европейски парламент, както и на решението дали Великобритания ще остане в ЕС.

 

Иначе повечето от неговите колеги защитиха правото на свободно движение в ЕС и отрекоха обвиненията за чести злоупотреби с обществените системи в приемащите държави.

 

„Истинското решение е да се обърне внимание на хората в периферията на ЕС, тъй като там те не намират работата, която търсят”, заяви Перванш Брес (социалисти и демократи, Франция).

 

Според Юта Щайнрюк (С&Д, Германия) твърденията за натиск над националните системи са политическа злоупотреба.

 

„Има социален дъмпинг, срещу това трябва да се води битка”, коментира тя.

 

Трябват решителни мерки срещу пазара на "черен" труд, където биват наемани мигранти, струващи евтино, без осигуровки, заяви Илияна Йотова.