Окръжното и районното обвинение се самосезираха по скандалния случай

Прокуратурата в Пловдив иззе скандалните записи на кмета на града Иван Тотев и назначи проверка по случая. В анонимно разпространени до медиите файлове градоначалникът от ГЕРБ обяснява как нарочно се вземат незаконни решения от Общинския съвет в града и как се назначават членове на партията в общината и други структури.

 

Държавното обвинение започва разследване за това има ли извършено длъжностно престъпление, както и за незаконно използване на специално техническо средство. От прокуратурата съобщиха за Новините на Нова, че до дни ще повикат за разпит кмета на Пловдив.

 

Записът е направен на партийно събрание на ГЕРБ, водено от Тотев в качеството на местен партиен лидер. Той обяснява как градският парламент умишлено гласува незаконни решения, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов. Евентуалната цел е вината за нереализираните в града проекти да пада върху губернатора, а не върху общинската администрация.

 

Според кмета е недопустимо да има подобни нерегламентирани подслушвания. "Трябва ли да живеем в страх, в партийни събрания, да седим, да говорим в най-близкия кръг и да се съмняваме и да се притесняваме какво ще коментираме! Не, не трябва!", заяви Иван Тотев в „Здравей, България”.

 

Окръжната и Районната прокуратура в Пловдив се самосезираха по случая.

 

Областният управител Венцислав Каймаканов коментира скандалния запис по телефона от Шанхай, където е на семейна екскурзия. Според него това е политически сценарий, спретнат от кмета, който е във вреда на гражданите на Пловдив:

 

„Това още един път доказва, че аз съм взимал правилното решение, като съм връщал т.нар. “брутални“ и „незаконосъобразни“ решения, а губещите всъщност са гражданите на Пловдив. Кметът дължи обяснение на целия град, а не да се крие зад политическите си игрички. И да вземе да седне да управлява, а не да върти политика”, заяви Каймаканов.

 

Председателят на Общинския съвет бе категоричен, че няма как незаконни решения да минат за гласуване в местния парламент. „Заявявам, че работата на Общинския съвет е абсолютно прозрачна и всички предложения, които влизат, минават през няколко степени на контрол от юристи и изключват всякаква манипулация”, посочи Илко Николов.

 

Прокуратурата е разпоредила на сектор “Противодействие на икономическата престъпност“ да изземе скандалния запис. В Районна прокуратура - Пловдив е образувана преписка, по която е назначена предварителна проверка с оглед евентуално извършено престъпление за лице, което без разрешение е държало специално техническо средство за негласно събиране на информация”, обясни говорителят на районното обвинение Атанас Илиев. Проверката на прокуратурата ще приключи до месец.

 

От ГРЕБ заявиха, че няма да свалят доверието си от Иван Тотев.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев