Корупцията в Бразилия е на нивото на България, допълни той

„Едната възможност е да има споразумение с прокуратурата. Корупцията в Бразилия е на нивото на България. Има много скрити механизми, от които Гълъбин Боевски може да се е възползвал”, каза в „Здравей, България” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод връщането на Боевски в България. Според Безлов той се е прибрал инкогнито и се е държал загадъчно. 

 

Експертът съобщи, че българите и румънците са едни от най-проверяваните по летищата в Бразилия, защото те са обичайните заподозрени за пренасяне на наркотици.

 

„Първо трябва да разберем дали присъдата на Гълъбин Боевски е влязла в сила. Появи се и информация, че Федерацията по вдигане на тежести в Бразилия иска Боевски за треньор или помощник-треньор. Именно заради този интерес може да са освободили българския спортист от бразилския затвор”, каза в „Здравей, България” адвокат Владимир Владимиров, който е специалист по международно право.

 

Той допусна, че присъдата е намалена, като е отчетено и предварителното задържане. „Изненадан съм, че Външно министерство не е знаело, при положение, че е имало индикации за това”, добави още Владимиров.

 

Според Безлов няма политическа договорка в този случай. "Самият факт, че нищо не се казва по този случай, засилва спекулациите", каза той.

 

Адвокатът съобщи, че в последните 3-4 години борят на заловените трафиканти рязко скача. „Ние сме на трето място по задържани лица за пренос на наркотици. Въпросът е, че дипломацията ни трябва да направи специален орган, който да се грижи за тези лица”, каза Владимиров. 

 

По думите на Безлов не може да нямаме споразумения за правна помощ при положение, че има толкова много случаи на хванати българи с наркотици. „То е толкова масово, че може да се направи типология на тези хора”, каза още той. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.