Трябва анализ, за да се види какви договори ни трябват със съответните държави, заяви тя

В Южна Америка има много българи, които излежават присъди за наркотици, заяви в предаването „Здравей, България” правосъдният министър Зинаида Златанова.

 

По думите й обаче често няма механизми, по които страната ни да разбере за осъдените българи, защото някои от тях са в затвори в държави, в които нямаме дори дипломатически мисии.

 

„Трябва анализ, за да се види какви договори ни трябват със съответните държави. Трябва да се направи, за да не стигнем, недай Боже, до същия случай като в Либия”, заяви Златанова. 

 

Още през следващата седмица заедно с главния прокурор и министъра на външните работи, Зинаида Златанова ще обсъди възможностите за правна помощ за българи с подобни присъди, които лежат в чужди затвори. 

 

Една от държавите, с които нямаме договор за правна помощ, е Бразилия. Правосъдният министър заяви, че завръщането на Гълъбин Боевски е станало по специфична тяхна процедура и Златанова няма информация спортистът да е сключил сделка с правосъдието.

 

Златанова коментира и декларацията на посолството на Бразилия у нас, в която се казва, че българското посолство в Бразилия е било информирано за освобождаването на Боевски още през април.

 

„Говорим за некомпетентност или безхаберие”, коментира Златанова факта, че никой не е бил информиран за това. „Не вярвам, че е имало умисъл”.

 

Така Златанова защити и уволненията, които извършва настоящото правителство.

 

„Нека престанем със спекулациите за политически чистки”, допълни тя. 

 

Дали да има българско разследване по случая „Боевски” трябва да решат прокуратурата и вътрешното ни министерство, поясни Златанова.

 

Що се отнася до удължения мораториум върху продажбата на земя, Златанова заяви, че решението на НС няма никаква правна стойност. 

 

„Въпросът е юридически. Не може за 17 минути депутати да смачкват договора ни с ЕС”, заяви тя.  

 

Златанова коментира и това, че освен за пари и фондове, ЕС е основан на ценности. „Не може днес да ги уважаваме, утре - не и през цялото време да си искаме парите”.