Окупацията на студентите ще даде резултат, смятат преподаватели от Софийския университет

Продължава окупацията в Журналистически факултет на Софийския университет. Двама студенти дори са пренощували в една от залите на учебното заведение. 

 

Окупацията няма определен срок. Не е вярно, че тя ще продължи до петък”, каза един от студентите. Те допълниха, че основните искания са за честност, истинност, прозрачност в управлението и повече информираност за случващите се събития в страната. 

 

Окупацията на студентите ще даде резултат”, заяви в „Здравей, България” проф. Георги Близнашки, преподавател в Софийския университет. По думите му това е един много важен сблъсък и е радостно, че младите хора са взели инициативата в свои ръце, след като се е видяло, че улицата губи мощ.

 

Според него важното е да се разбере, че този път хората търсят развръзка и тя трябва да е в полза на демокрацията.

 

„Студентите питат как да продължат с действията си”, каза проф. Калин Янакиев. Според него те са се възпламенили, след като са видели, че по площадите нищо не се е случило. По думите му, когато университетът се събуди, обикновено правителствата падат

 

Според двамата преподаватели решението на Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски е безумно и това е пробудило студентите. „Цинизмът на политическата ситуация в страната продължава въпреки стачките по улиците”, каза проф. Янакиев.


Целия разговор гледайте във видеото.