Законът за експулсиране е в сила от 1980 г., обясни нашият сънародник

Наш сънародник, който живее от години в Бразилия, разказа, че в страната съществува програма за експулсиране от 1980 година. И именно по нея Гълъбин Боевски е върнат у нас, както и десетки други осъдени наши сънародници.

 

Целта на затвора е да подготви затворника за последващото му реинтегриране в обществото след излежаване на присъдата. Това обаче, според бразилските магистрати, не е възможно в случая с чуждестранните затворници, които дори не научават езика на страната, където лежат.

 

„Има закон от 1980 г., който дава право на такова експулсиране, но такава програма никога не е била разработвана в достатъчно големи мащаби. През 2012 г. е имало среща на Националния съвет на правосъдието и органа на адвокатите в Бразилия и е взето решение програмата да бъде ускорена”, обясни Божидар Попов.

 

Експулсирането е започнало от най-големите затвори на Бразилия. Това е причината Боевски да бъде отпратен в родината, смята Попов. „Той е експулсиран точно по този закон, заедно с 8 българи тази година”. Миналата година е имало 14 експулсирани българи, мъже и жени, предимно от затворите на Сао Паоло, добави Попов. Според него това обяснява случая с Боевски, в който няма никаква мистерия.