Над 1 милиард лева ще бъдат изхарчени за различни социални политики

Рекорден бюджет за догодина предвижда държавата за Министерството на труда и социалната политика. Над един милиард лева ще бъдат изхарчени за различни социални политики. Така за първи път от 23 години насам парите на ведомството ще надвишат тези на министерствата на отбраната и на вътрешните работи. Подготвя се и цялостна реформа в системата на социалното подпомагане.

 

Над 13,4% от БВП на държавата – толкова пари догодина ще бъдат похарчени за различните видове социални политики. Освен за оптимизъм, рекордната сума обаче дава повод и за равносметка.

 

През последните години колкото повече се увеличават средствата, толкова повече са недоволните”, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

 

Точно затова през следващата година от социалното министерство ще обмислят нов, по-ефективен подход за разпределяне на разходите. Целта е парите да достигат действително до най-нуждаещите се, а не да се раздават на глава от населението. Предложението е да се въведе т.нар.ваучерна програма. Тоест нуждаещите се вместо пари да получават ваучери, с които могат да наемат хора за необходимите за тях услуги.

 

Ако човек с увреждане се нуждае от помощ,той ще получи ваучер, с който да наеме необходимия човек за определено време. Помощта може да е почасова – например за ремонт на кола, пазаруване, гладене, ВиК услуги и много други. Практиката в Европа показва, че по правило ваучерните услуги се изпълняват от дълготрайно безработни хора. Така на практика мярката ще има двоен ефект – от една страна се помага на хората в нужда, а от друга се бори безработицата. Целта е със същия финансов ресурс да бъдат постигнати по-добри резултати. От следващата година от ведомството ще се опитат да въведе ваучерната система и за децата над 16-годишна възраст, които получават детски.

 

Вместо месечни социални помощи, да получават учебници, защото приоритет ни е образованието – както и в стратегия 2020, така и в бюджета за 2014”, добави Адемов.

 

Идеите тепърва предстои да се обсъдят със социалните партньори.