Дълговете се трупат с години, единствено Президентството и БАН са изрядни платци

Държавни институции дължат милиони на Столичната община за такса "смет". „Един обикновен гражданин си плаща, а държавни институции не плащат с години, защо се получава така?”, пита заместник-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов.

 

Черният списък на общината включва Министерството на правосъдието, което дължи 5 милиона лева. Само за Съдебната палата не са внесени над милион и половина лева.

 

За Министерство на правосъдието тече срок, в който те могат да изразят своите забележки по доклада от ревизията", каза Барбалов.

 

След 5 дни молби за отговор, от правосъдното министерство така и не намериха човек да отговори кога ще платят. Сред длъжниците е и военното министерство. То има да дава около 2 милиона за имотите си.

 

От министерството се измъкнаха с обяснението, че ще изяснят казуса лично с Общината. Областната управа на София пък дължи 912 000 лева. Те вече са започнали да погасяват сумата. Дългове за 2000 лева има и Народното събрание. Министерският съвет не е дал 36 хиляди лева, а в хазната на Общината няма да влязат и 1 милион лева. Оказва се, че вече са опростени по давност.

 

"Вече сме сложили ред в нещата. Надявам се да не допускаме по давност да губим суми", категоричен бе Барбалов.

 

Близо 400 хиляди дължат от националната служба "Полиция". СДВР не са дали 117 хиляди. И двете институции не намериха време да се обосноват за неиздрядността си, с аргумента, че са много заети. Сред нарушителите има и ВУЗ-ове.

 

"Имаме спор с Университета, където имаме дело за 7 462 000 в съда, като това не обхваща последните 2-3 години", добави зам.-кметът. Според общината измъкване няма. "Веднъж като влезем в процедура, времето спира да тече, защото на практика върху сумите се начисляват лихви, така че ние не губим", добави Барбалов.

 

Интересен е фактът, че Столичната община не е плащала на самата себе си. Така през годините се е натрупала сума от 5 милиона лева.

 

И не на последно място има отличници без грам задължения. Това са Президентството и Българската академия на науките. Те са се издължили до стотинка.