Ръководството на СУ не действа последователно и демократично, смята Янаки Стоилов

„Струва ми се за нарушение на всякакви демократични права 100 човека да пречат на другите 25 000 души да участват в учебен процес”, заяви депутатът от БСП и председател на Комисията по образование в Народното събрание Ваня Добрева.

 

"Всеки един български граждани има право да протестира, да търси форми, чрез които да бъде чут, но в случая с окупацията на Софийския университет говорим за 100 човека, а в университета студентите са около 25 000”, обясни тя. Добрева коментира и че не чува искания, които да засягат въпроси на образованието. 

 

Освен това депутатката спомена, че има слухове, че зад окупацията на Софийския университет се крият огромни финансови източници. „Дано името на Прокопиев само така да се върти и да не е истина, че той със своите пари стои и зад този младежки устрем”, коментира още Добрева. 

 

Според Янаки Стоилов пък окупацията няма нищо общо с демокрацията.

 

Според Стоилов ако ръководството на Софийския университет подкрепя окупацията, то е съотговорно с тези, които в момента пречат университетът да бъде използван по предназначение и да се занимава главно с образование и наука. Стоилов смята, че ръководството на университета би трябвало да се съобразява с волята на преподавателите и студентите.

 

Ръководството на университета пропусна да действа последователно и демократично. Трябваше да се обърне към ръководствата на факултетите, най-малкото тези, които ползват Ректората да обсъдят въпроса”, коментира Янаки Стоилов.

 

Ако трябва – да се свикат общи събрания и да се консултират студентските съвети. Университетът да действа съгласно волята на мнозинството преподаватели и студенти. Аз не мога да кажа каква е тя, но тези окупационни действия нямат общо с демокрацията, ако някои се позовават на нея”, допълни той.