На петия ден от протестите се стигна до ескалация на напрежението

На петия ден от окупацията на Софийския университет се стигна до ескалация на напрежението. Недоволни от протеста на студентите се опитаха да нахлуят в сградата на Ректората. Сред тях имаше и лица от контрапротеста, които подкрепят кабинета "Орешарски".

 

Напрежението пред Софийския университет ескалира по-рано през деня. Недоволни от окупацията на Ректората се опитаха да нахлуят в сградата. Сред тях имаше и лица от контрапротеста, които подкрепят кабинета "Орешарски". 

 

В 11:00 часа се събраха около 30-тина души, които се представиха за студенти. Те носиха свещи и заявиха, че искат да учат, а университетът не е място за водене на политика. Групата се запъти към входа на двора откъм ул. „Свети Климент Охридски”. 

 

Въпреки че беше заключен с вериги, някой отвътре го отвори, за да излезе. В този момент шестима мъже забутаха вратата и успяха да проникнат в двора. След кратка гонитба, те не успяха да влязат в сградата на университета. Но се струпаха пред вратата на Ректората и скъсаха плакатите на протестиращите студенти. 

 

Сред противниците на студентската окупация имаше познати лица от контрапротеста в подкрепа на правителството. В двора на университета видяхме и депутата от БСП Борис Цветков. 

 

Опитите за проникване започнаха още през нощта. Студентите разказаха, че агитка се е появила и е започнала да обикаля сградата и да обиждат заключените вътре младежи.

 

Младите хора се страхуваха от провокации и опити протестът им да бъде компрометиран. 

 

Студентите обаче получават подкрепа от много от техните преподаватели, които снощи се събраха пред сградата на Ректората. По-късно към тях се присъединиха и протестиращите срещу кабинета "Орешарски".

 

Над 200 са вече преподавателите, които подкрепят окупацията. Следобед студентите направиха обръщение, а думата взе представител на окупаторите.

 

Ние знаехме, че ще има провокация! Това, което се случи тази сутрин беше изумително. Тук шайка хулигани беше ръководена от член на Българското Народно събрание. А полицията се забави и не си свърши работата! Затвори си очите. Очевидно е, че рано или късно ние ще бъдем изметени от тази сграда! Ние призоваваме нашите учители, родители, целия народ на страната да излезе и да ни подкрепи, защото ние не сме свръхчовеци", заяви Константин Голев.

 

Блокадата все още е безсрочна. Студентите настояват за морал в политиката, оставката на правителството и нови предсрочни парламентарни избори. Утре е неучебен ден, а академичният съвет на университета се събира на извънредно заседание, за да решава съдбата на учебния процес.

 

Премиерът Пламен Орешарски е готов на диалог с протестиращите студенти и с всички, които имат критично отношение към институциите, стана ясно от негово интервю за Българското национално радио. Той заяви, че "те са в правото си да протестират, но трябва да избираме формите на протест така, че да не пречим на останалите." Пламен Орешарски допълни, че при това обществено противопоставяне от началото на годината, е много лесно да се задълбочи хаоса и е много трудно да се работи за нормализация на обществено-политическата обстановка.

 

"Не знам кой има интерес от хаоса. Това не са българските граждани обаче”, категоричен е премиерът.

 

Протестиращите срещу кабинета, които изразиха своята подкрепа към студентите в СУ затвориха движението по бул. "Цар Освободител". 

 

Всичко по темата гледайте във видеото. 

 

Репортери: Живко Константинов и Данаил Глишев