Те смятат, че секторът се е превърнал в буфер на здравеопазването

Медици от спешните центрове в страната са готови за протест, ако не бъдат чути исканията им за адекватно финансиране и въвеждане на ясни правила за дейността им.

 

Това се казва в декларация на Асоциацията на работещите в спешната помощ. 

 

Според лекарите при сегашната численост на персонала е невъзможно да се оказва адекватна помощ на пациентите. 

 

Медиците смятат, че секторът се е превърнал в буфер на здравеопазването, от него се очаква да решава всякакви медицински проблеми, а не само животозастрашаващите.

 

250 са в момента екипите на Спешна помощ, в страната работят 130 спешни кабинета и при това положение не е възможно да се поеме денонощното медицинско обслужване на населението”, заяви председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева.

 

Тя предлага вариант, който прехвърля неотложната помощ към Здравната каса, която да организира кабинетите си за прием на болни, но не в спешно състояние.

 

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски заяви, че основен проблем на работещите и в спешната, и в неотложната медицинска помощ са неясният статут и ниското заплащане.

 

От Асоциацията на работещите в Спешната помощ остро се противопоставиха и на приетия на първо четене закон за повикване на екипите с есемеси и заплашиха с протести.