Понеделник е неучебен ден след блокадата на учебното заведение

Отново хиляди по улиците на София с искане за оставката на правителството. Вчера студентите окупатори призоваха за подкрепа своите родители, приятели и преподаватели. Традиционният вечерен протест затвори пространството около Софийския университет и кръстовищата около него.

 

Премиерът Пламен Орешарски заяви пред Националното радио готовност да се срещне с окупаторите. Те от своя страна поставиха условия срещата да се проведе в Ректората, да се излъчва на живо, а модератор да е омбудсманът Константин Пенчев.

 

Академичният съвет на Софийския университет ще заседава днес по повод безсрочната окупация на учебното заведение. След като "Ранобудните студенти" блокираха работата на висшето училище в петък, днешният ден е обявен за неучебен.

 

В своя декларация ръководството "разбира" действията на протестиращите като реакция на липсата на морал в политиката, но определя окупацията като крайно средство, което възпрепятства функциите на университета.

 

Междувременно над сто преподаватели подкрепиха акцията на студентите, която настоява за разпускане на парламента и насрочване на избори.