Виждаме "кафяво-червена" коалиция срещу студентите, смята журналистът Иван Бедров

Настроенията сред преподавателите по отношение на окупацията на Софийския университет са раздвоени. Това заяви в „Здравей, България” проф. Драгомир Драганов, който коментира в ефира на Нова ТВ блокадата на висшето учебно заведение заедно с журналиста Иван Бедров.

 

Подкрепям исканията на студентите, но в същото време това е грубо нарушение и на закона, и на нашия правилник в университета”, отбеляза историкът. „На мен ми е забранено да ходя на работа. Не е ли унизително за един професор да го блъскат и да не може да стигне до работното си място”, попита преподавателят.

 

Драганов посъветва „Ранобудните студенти” да окупират Конституционния съд, а не Алма матер. Той посочи, че университетът не е място за предявяване на политически искания. Историкът е на мнение, че студентският протест постепенно ще утихне.

 

Журналистът Иван Бедров се възмути от вчерашния опит на противници на студентската окупация да нахлуят в сградата на Софийския университет и от отношението на хора с леви убеждения към акцията на „ранобудните”. По думите му не е важно кои са хората, които направиха опит да пробият блокадата на висшето учебно заведение, „важна е кафяво-червената коалиция, която виждаме”.

 

БСП не само е зависима от „Атака”, БСП се „атакизира”, защото виждаме координация между едни мускулести момчета с черни якета и хора, които са активни в протестите в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски, включително активни членове на БСП. Това взаимодействие е стряскащо”, посочи Бедров.

 

„Ако така ще се води диалог, не знам накъде отиваме, защото студентите вътре протестират срещу липсата на морал срещу липсата на законност, защото държавата ни е кочина и всички, които сме допуснали това, трябва да се засрамим и да помълчим, а не да ги критикуваме”, добави журналистът.  

 

Според Иван Бедров срамно е хората с леви убеждения да не се възмущават от това, което се вижда около университета – „бръснати глави, „Атака” и депутат от БСП заедно псуват, блъскат врати, чупят прозорци, защото не им харесва мнението на другия… „В същото време има морални хора, които поставят морални искания и ги отстояват”.

 

Целия разговор за случващото се около окупацията на Софийския университет можете да проследите във видеото.