Стопани се оплакаха от изискванията, които трябва да изпълнят, за да получат помощ

Все по-често вълци нападат стада от овце в Родопите. Оказва се, че освен че така търпят загуби, стопаните трудно могат да вземат обезщетения от държавата. Потърпевш от Рудозем потърси „Здравей България”, за да разкаже за неволите си.

 

Караман е едно от овчарските кучета пазачи на това стадо. Целият е в рани и белези от битката с вълк в опит да спаси овцете. Собственикът на стадото разказва, че хищниците нападат в глутница и кучетата не могат да предотвратят кървавите бани. И така вече цяла година.

 

„Тук става въпрос за 90 животни за година, които ми бяха унищожени от вълци. Това възлиза на 20 - 30 хил. лева”, оплаква се Красимир Демирев. Вълчите нападения докарали животновъда до фалит. Парадоксът е, че именно заради този проблем втора година той ще остане и без субсидии. И вече разпродава това, което е останало от стадото му.

 

„Миналата година не си получих средствата, които ми се полагаха за изхранване на животните. Поне за тези животни, които бяха останали, да бях си получил. Сега в момента се изплащат средства на животновъдите за тази година, аз пак няма да получа”, каза той.

 

Разказва, че в продължение на година пише жалби и молби до всички институции да му отпуснат субсидиите за оцелелите овце. Или поне да получи обезщетение за убитите. Последната му жалба е към земеделския министър Думитър Греков и все още няма отговор. От Земеделското министерство отговорили, че умъртвяването на 52 животни от стадото миналата година не се смята за форсмажорно обстоятелство.

 

От Дирекцията по горите в Смолян обясниха, че през последните години популацията на вълците е завишена. Отстрелът на хищниците е разрешен целогодишно. Въпреки това, ако комисия докажела, че вълци са причинили щети, стопаните имат право на обезщетение, но при определени условия.

 

„Обезщетенията могат да бъдат търсени, когато собственикът е спазил предвидените действия в Закона за опазване на селскостопанското имущество. Пашуването трябва да бъде извършвано задължително с пастир, да не бъдат оставени без надзор овцете и с пастирски кучета“, обясни Венцислав Фурлански, оглавяващ Дирекция по горите, град Смолян. Според чиновниците овцете на Красимир не са гледани според изискванията.

 

Повече за случая ще научите от видеото.

 

Репортер: Анелия Веселинова