Студентската окупация обхвана още Велико Търново и Пловдив

Четвърти ден целият Софийски университет е окупиран, като там периодично напрежението се покачва, стига се и до сблъсъци между ранобудните студенти и контрапротестиращи. 

 

Вече втори час Академичният съвет заседава в сградата на Софийския университет. Срещата, на която ръководството на Алма матер трябва да реши как оттук нататък висшето училище ще работи на фона на студентската окупация, протича закрито от медиите. Очаква се проф. Иван Илчев да обяви позицията на съвета. 

 

Вместо с лекции тази сутрин Софийският университет осъмна с катинари на вратите. Денят е неучебен за всички факултети на Алма матер, а в сградата се влиза само по предварително изготвен списък. Достъп имат единствено служители и учащи, а пропускането им се осъществява от студенти в жълти жилетки.

 

Всеки извън списъка не беше допуснат в двора на университета. Целта на окупаторите е да предотвратят опити за провокации. Контраокупатори обаче са забелязани около сградата само за кратко сутринта.

 

В поредната нощ на окупация, в университета са пренощували около 200 представители на нареклите се "Ранобудни студенти".

 

След академичния съвет на Алма матер те ще обявят как продължават окупацията. Вече над сто преподаватели подкрепиха студентската акция, която настоява за разпускане на парламента и насрочване на избори.

 

Студентската окупация излезе и извън София. Протест вече има и във Великотърновския университет. Студентите там завзеха най-голямата аудитория в подкрепа на колегите си от столичната Алма матер. За разлика от тях обаче те не искат оставки на управляващи. Основното им искане е ръководствата на партиите, участвали досега в управлението - и в парламента, и извън него - да подадат оставки. Така щели да поемат отговорност за проваления през последните 23 години български преход.

 

Студентите от Пловдивския университет също окупират безсрочно и денонощно 5-а аудитория в сградата на Ректората.

 

Студентите от Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също готвят окупация.