Един от тях е да отворим докрай вентилите преди да пуснат парното

Марак че навън още е топло, скоро ще ни се наложи да се отопляваме. Какво трябва да знаем преди началото на отоплителния сезон и кои са полезните съвети, които могат да намалят сметката ни с до 15 на сто.

 

Съвет номер 1 – отворете докрай вентилите преди да пуснат парното. 

 

„Какъв е рискът, ако не направим това нещо? Трябва допълнително да се направи обезвъздушаване и самото отоплително тяло няма да работи на добър режим – ще се събере въздух в горната част на радиатора и той няма да работи на пълен капацитет”, споделя Александър Райчев от фирма за топлинно счетоводство.

 

Когато проветряваме обаче – добре е да затворим вентила докрай. След това да го върнем обратно. 

 

Добре е да знаем - при всеки намален градус – потреблението ни пада с около 5-6%. 

 

Съвет номер 2 – проверете топломерите. Животът им е близо 10 години. 

 

„Ако уредът изгасне по време на отоплителния сезон, ще начислим показанията от предходната година, но за следващия период – те трябва да минат на пълна мощност”, добавя още Райчев. 

 

Съвет номер 3 - не слагайте предмети в близост до радиатора.

 

„В битов аспект е хубаво да няма тежки мебели, етажерки пред отоплителните тела, защото термостатичният център усеща, че около него е топло, започва да притваря и не получавате достатъчно топлина”, казва Райчев. 

 

Съвет номер 4 – уплътнете прозорците.

 

„Там, където е слаба изолацията или е стара дограмата – много често духа върху вентила, той започва да работи на максимална мощност, сметката нараства, а в стаята е студено”, споделя експертът. 

 

Изводите: 

 

„Няма нищо ново, но просто това са съвсем битови съвети, които просто повишават ефективността на вашето потребление и ви намаляват сметките”, допълва Райчев.