Ректорът на СУ проф. Иван Илчев призова да бъде намерена друга форма на протест

Студенти от все повече университети се включват в акция и окупират учебни зали. Днес това се случи и в учебни заведения във Велико Търново и Пловдив.

 

В Софийския университет, откъдето тръгна всичко, семестърът на студентите ще бъде удължен с толкова дни, колкото продължи блокирането на учебния процес. Това обяви ректорът Иван Илчев след заседание на Академичния съвет.

 

Протестиращите за поредна вечер подкрепят студентите, като и днес са затворили движението пред Ректората. Днес стана ясно, че окупацията ще продължи.

 

Вместо с лекции тази сутрин Софийският университет осъмна с катинари на вратите. Денят е неучебен за всички факултети на Алма матер, а в сградата се влиза само по предварително изготвен списък. Достъп имат единствено служители и учащи, а пропускането им се осъществява от студенти в жълти жилетки.

 

Всеки извън списъка не беше допуснат в двора на университета. Целта на окупаторите е да предотвратят опити за провокации. Контраокупатори обаче са забелязани около сградата само за кратко сутринта.

 

В подкрепа на студентите се подписаха десетки техни преподаватели. В поредната нощ на окупация, в университета са пренощували около 200 представители на нареклите се "ранобудни" студенти.

 

Атмосферата обаче се нажежи от друга декларация, на студент, който определи акцията като метеж, и отрече тя да е студентска проява. За да не стане жертва на гнева, момчето беше изведено от двора на Софийски университет.

 

След повече от два часа заседание дойде и решението на академичния съвет. „Убедени сме, че студентите не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство. Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на университета да осъществяват своята мисия”, каза ректорът на СУ професор Иван Илчев.

 

Акцията на студентите в СУ беше подкрепена и от колегите им от други висши училища. В нея се включиха студенти от Медицинския университет, НБУ, НАТФИЗ, ТУ, а вече се включиха и университети извън София – Великотърновският университет и Академията за танцово изкуство в Пловдив.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.