Нора Стоичкова и Люба Кулезич в спор за студентската окупация

„Това, което правят в университетите, е чисто гражданско неподчинение. Ние не знаем кой стои отзад, зад тези, които протестират. Неясните им тези показват, че не знаят защо са се събрали, има неясни сили зад тях”.

 

Това каза в „Здравей, България” журналистът Нора Стоичкова.

 

Тя заяви, че я е „гнус от това, което се случва, защото младите хора не трябва да бъдат използвани за това”. 

 

По думите й никой не е против правото да се протестира, но е против това да има безконтролно движение и задръстване в центъра на София. Най-големият въпрос за мен е какво правят там хора, които участваха в протестите през лятото, допълни Стоичкова.

 

Журналистът Люба Кулезич отвърна, че думата „гнус” се употребява за хлебарки и пълзящи насекоми. 

 

„В момента някакви гнусливи хора ги е гнус, че в настояването срещу тази политика, която съсипа две поколения хора, трябва да има морал. На вас не ви ли е пречат 23 години хората, които влизат в Народното събрание?”, контрира още Кулезич. 

 

Тя разтълкува думите на ректора на Софийския университет – според нея той също иска оставката на кабинета. „Ректорът Илчев каза, че подкрепя исканията на студентите, а не методите”, коментира Люба Кулезич. 

 

В това време ситуацията пред Софийския университет сутринта е спокойна.

 

Един от протестиращите заяви, че когато се прекрати окупацията, може дните за обучение след това да бъдат удължени. Няма да има пропуснати лекции, увери той. 

 

„Моментът е исторически, ако сега не можем да защитим бъдещето си, нашите деца ще изживеят същото, каквото ние живеем сега. Политиците трябва да работят в интерес на хората, не мафията, а хората да управляват държавата, заяви още протестиращият. 

 

Целия разговор, както и тезите на контрапротестиращите пред СУ, гледайте във видеото.