Според Кольо Парамов предлагат правила ще произведат една доза кредитни милионери

„Най-вредни са идеите, в които има частица истина. В банковата система у нас има непрозрачност, различните банки по различен начин договарят лихвените проценти и в тази посока трябва да има прозрачност”, каза в „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев по повод новите законови промени, които управляващите подготвят за банките, лихвите и ипотеките.

 

По думите му хората си мислят, че като се въведе референтен лихвен процент вноската ще падне. „Това няма да стане. За да се намали лихвата, трябва да се намали кредитният риск на държавата и кредитният риск на съответния получател”, обясни той.

 

Относно идеята да се забрани таксата за предсрочно погасяване експертът каза, че това е абсолютно възможно, но ще доведе до оскъпяване на кредитите, защото банките много по-внимателно ще дават заеми.

 

Третото нещо, което е вредно за кредитополучателите, е идеята, ако не си връщаш ипотечния кредит, жилището да се продаде на търг, а собственикът да може да обжалва търга. „Как да стане това, като не си плащал. Това е пазарен процес”, каза Каролев.

 

„Когато говорим за банки, трябва да пипаме с бели ръкавици”, заяви икономистът Кольо Парамов. Според него действително има нужда от сериозна промяна, но начинът, по който се предлагат и политизират, не се вписва в общата схема на перфектност. „Тези хора не могат да изчислят загубите, които ще нанесат чрез вкарването на някои от мерките, които смятат за социални”, смята още Парамов.  

 

По думите му се предлагат правила, които ще произведат една доза кредитни милионери или ще се помъчат да освободят някого от задълженията. 

 

„Много популистко е предложението да се продаде имотът и да не дължиш нищо след това”, каза Каролев. По думите му всичко това ще доведе до спад на отпуснатите кредити. „Банките ще гледат под лупа хората, които искат да вземат ипотечен кредит”, добави още той.

 

Повече по темата гледайте във видеото.