От АИКБ смятат, че увеличението на минималната работна заплата е грешка

Напрегнат, но осъществим е планираният в Бюджет 2014 ръст на данъчните приходи”, коментира преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

 

„Не смятаме, че има съществен риск от прекрояване на бюджета за 2014 година, той е напрегнат, но реалистичен”, каза още Велев, цитиран от БГНЕС. По думите му в бюджета има заложен по-голям буфер и напомни, че са увеличени средствата за неотложни и непредвидени разходи до над 700 милиона лева.

 

„При недостигане на приходи следва да се върви към намаляване на административните разходи, а не да се задържа възстановяването на ДДС и забавяне на плащането по изпълнени обществени поръчки”, подчерта той.

 

От АИКБ смятат, че увеличението на минималната работна заплата е грешка. „Това ще доведе до задържане на тенденцията за ръст в заетостта”, смята Велев. Той коментира още, че от увеличението на минималната работна заплата ще бъдат засегнати над 100 000 заети в икономически сектори, в които средното заплащане на труда става много близко до минималната заплата.