Бурята, взела жертви и нанесла щети в Европа, утре ще е далече над руския север

Предпоследният ден на октомври у нас ще е топъл. Сутринта в низините и край водните площи ще има мъгли или ниски облаци, които бързо ще се издигнат. През деня слънцето ще грее през пелена от средни и високи облаци и ще остане топло за този период от годината. Ще е тихо или със слаб източен вятър.

 

Сутринта температурите ще са между 7 и 12 градуса, по-ниски в котловините на Западна България, а следобед -  от 20 до 25 градуса.

 

България и Югозападна Европа и утре остават най-топлото кътче на Стария континент заради област на високо налягане. Сейнт Джуд във Великобритания, Кристиян в Германия и Франция, Симон в Швеция са все имена на бурята, взела жертви и нанесла материални щети през последните дни. Утре тя ще е далече над руския север и валежите в Прибалтика и по Скандинавието ще отслабнат. Там остават обаче жълти и оранжеви кодове за бурни ветрове и силно вълнение. Дъждове, също със силни ветрове, се очакват на Британските острови. Валежи ще има и по Средиземноморието.

 

В по-голямата част от Европа максималните температури ще са от 11 до 16 градуса. Над 20 градуса ще е само на Балканите и в Иалия.

 

У нас в четвъртък и петък ще има променлива, често значителна облачност. Максималните температури слабо ще се понижат до 14 - 19 градуса, в Югозападна България до 21, 22. В събота преди обед в низините ще има мъгли и ниски облаци, но около и след пладне ще бъде предимно слънчево. В неделя повече облаци се очакват над Северна България, а в понеделник над южна и източна, но температурите ще са с градус-два по-високи.

 

Утре топлото за края на октомври време ще се задържи. Гледайте пълната прогноза във видеото. Още за времето може да намерите на Sinoptik.bg.