Решението на кризата е голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, казва историкът

Правителството в момента не работи и не може да работи. Изчерпана е парламентарната демокрация в България. Има две рецепти за излизане от кризата. Президентска република, която е по-сложно решение или голяма коалиция между опозиционни партии”, заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров.

 

„В Германия, Гърция и Италия това се случи, защо да не е възможно и тук? Станишев и Борисов могат да намерят обща позиция в името на България. Моралът в политиката винаги се загърбва с изказването, че висши държавни интереси наложиха нарушения в тези норми”, категоричен е историкът.

 

По повод студентските протести и сравненията с предходните бунтове през 1997-ма и 1994-та, професор Димитров коментира: „Повторението на историята невинаги е фарс. Не знам кой идиот е измислил това. В повечето случаи се повтаря – и като успех, и като трагедия. Дори понякога се потретва. Но студентите и техните стачки и окупация са само елемент в една битка. Като историк и общественик за мен е ясно следното: парламентарната демокрация у нас се е изчерпала. Както се случи през 1919-а и 1934-та. Омразата към традиционните партии е идентична с тогавашната. Сега обаче не е възможно България да бъде управлявана авторитарно, както се случи тогава”, категоричен бе той.

 

Целия разговор с проф. Божидар Димитров гледайте във видеото.