Бизнесът и контролните органи са партньори и работят за потребителя, увери проф. Пламен Моллов

Контролът върху производителите ще бъде затегнат. Тази заявка даде новият директор на Агенцията по храните – проф. Пламен Моллов. И още - ще се набляга не толкова на количеството, колкото на качеството на проверките. Само за миналата година, те са били 250 000.

 

„В центъра на нашето внимание, на всички наши действия, трябва да бъде отделният човек, потребителят”, заяви Моллов, а вижданията си за контрола върху качеството на това, което потребителят слага на масата си, обясни така:

 

„Не може във всеки магазин, на всеки продукт да се сложи по един инспектор, който да следи за качеството. Контролът трябва да се измести в посока на мястото, където се създават храните и там трябва да се засили… Къде е по-лесно да открием нередност – вътре в магазинната мрежа или в самото предприятие?”

 

И още – според Пламен Моллов Законът за храните трябва да бъде изцяло нов, а основният ангажимент по качеството трябва да бъде на самия производител, чак след това – на контролния орган.  По новите текстове ще се работи заедно с бизнеса.

 

Бизнесът и контролните органи са партньори, те не са котка и мишка, които се дебнат. Те са партньори и работят в интерес на потребителя”, коментира новият директор на хранителната агенция.

 

Какво да очакват предприятията и потребителите ще научите от видеото.