Малко след 2 следобед беше даден символичният старт

Започна строителството на българския участък на газопровода „Южен поток”. Малко след 2 следобед беше даден символичният старт чрез заваряването на първия шев на компресорната станция, която ще бъде изградена край Расово, Монтанско. 

 

В Гранитната зала на Министерския съвет това беше предавано пряко, в присъствието на премиера Пламен Орешарски и шефа на „Газпром” Алексей Милер. 

 

Четири часа продължи срещата между двете страни, на която бяха доуточнени финансовите параметри на проекта. Резултатът - строителството на българския участък ще се осъществи със собствен и привлечен капитал в съотношение 70:30. 

 

Заемът ще бъде даден от руската страна на компанията „Южен поток – България”, в която БЕХ има 50%. Страната ни обаче е успяла да договори наполовина по-ниска лихва от очакваните 8% годишно. 

 

За сметка на това, срокът за погасяване на кредита е удължен - от 15 на 22 години. И още един спорен момент - тръбата ще може да се ползва и от трети страни - нещо, за което Европа настояваше. 

 

Министър-председателят отбеляза, че „Южен поток” е най-големият проект, осъществяван на наша територия. „Ще действаме за реализацията му”, увери Орешарски.

 

"Южен поток" е най-важният елемент от енергийната сигурност на цяла Европа, каза още Милер, цитиран от БГНЕС. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, аргументира се той.