Това е възможно, само ако сме собственик на необитаем имот

До края на ноември всеки собственик на имот, който няма да го обитава или използва през 2014 г., може да се освободи от плащане на такса „смет”. Срокът за столичната община е до 31 декември. 

  
Според Закона за местните данъци и такси освобождаването се извършва с подаване на молба до общинските власти, където е сградата. Аргументът за освобождаването е, че такса смет трябва да се събира само от имоти, които произвеждат отпадъци, а необитаемите не са такива. 


Повечето общински съвети в страната са определили свой ред за освобождаване от таксата за необитаеми сгради, както и пакет от документи, които са задължителни. За да разберем какви са точно те, трябва да потърсим информация от съответната община. 


Всички с имоти в столицата е добре да знаят, че въпреки че няма да плащат за сметосъбирането и сметоизвозването, ще дължат таксата за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване и поддържането на депата.


Повечето общини си запазват правото по всяко време да поискат справка от електроразпределителните дружества или вейка за това дали в имотът има потребление на ток и вода. Така ако при внезапна проверка бъде установено, че в имота все пак се живее или работи, освен таксата със задна дата и наказателните лихви собственикът ще отнесе и глоба от 50 до 1000 лв. за попълване на документ с невярно съдържание.