Проблемът е с над 20-годишна давност, съгласиха се от ЧЕЗ

Токът в ромската махала в Самоков беше спрян вчера сутринта, което предизвика истински бунт. Смята се, че в продължение на години жителите й са ползвали крадено електричество, което не се е отчитало, защото няма електромери. В същото време хора от махалата са събирали по 20 – 30 лева месечно от „абонатите” на образувалото се частно „нелегално енерго”, за което съобщи предаването „Разследване” по Нова ТВ.  

 

Набедените за „инкасатори” Пиже и Сашко, за които се твърди, че събират сумите, казват, че обвиненията срещу тях не са основателни. По думите им те са редовни абонати на ЧЕЗ, но имат ток по 10 – 20 минути, а прекъсванията в електрозахранването продължава с часове. Твърдят също, че незаконно прикачените към мрежата не са от скоро, а още от „Татово време”. Прословутите жици вече били отрязани, защото напрежението падало за всички.

 

Проблемът е с над 20-годишна давност”, каза по телефона за „Здравей, България” Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електроразпределение”. По думите му четири пъти предишното държавно предприятие и след това електроразпределителното дружество е правило опит да изгради мрежа и да има индивидуално потребление – нещо, за което поставят въпрос живеещите в ромския квартал. „За съжаление обаче – има нерегламентирана намеса и мрежата е докарана в състояние, в което не е възможно да изпълнява нормално функциите си”, обясни Апостолов и посъветва всеки, който желае да ползва ток да подаде молба, за да бъде включен в електроснабдяването.

 

Няма кражба на ток. Държавата не си е свършила работата от 20 – 30 години”, добави Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали, който беше обвинен, че е участвал в нелегалното енерго. По думите му с идването на демокрацията ромите в Самоков изпаднали в невъзможност да си плащат сметките заради масовата безработица. Навремето държавното дружество им свалило електромерите, но изградената мрежа била оставена, откъдето води началото си проблемът.

 

Договорихме се с ЧЕЗ кварталът да има ток до стартирането на процедурата за направата на подробен устройствен план, въз основа на който на всяко домакинство ще бъдат открити партиди”, обясни Методиев. Той прогнозира, че това ще стане до края на годината.  

 

Повече за нелегалното енерго ще научите от видеото.