Доброволци обявиха телефон за желаещи да му помогнат

Кампания за спасяването на бездомника Стойчо Николов, за когото ви разказахме преди ден, стартира в морската столица. След репортаж на Нова ТВ и настаняването на мъжа в център за бездомни, доброволци обявиха телефон за желаещи да му помогнат. В същото време с поста си се разделя представителят на центъра, който опита да изгони бездомника и нашия екип, въпреки нареждането мъжът да бъде настанен там.

 

53-годишният Стойчо Николов, който месеци наред живееше на пейка до гробището във Варна, остава настанен в Социалния учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Най-големият му страх бе, че дълго няма да оцелее така.

 

В общината започнаха спешна проверка на случая, а заради грубото си отношение служителят ще бъде освободен.

 

В същото време броят на желаещите да помогнат на бездомника расте. Само за ден в социалните мрежи близо 200 души се обединиха около кауза, наречена "Да спасим Стойчо, оставен от държавата да умре". Обявени са телефон и електронна поща за връзка с желаещите да помогнат. Евгени е един от тях. Той разказва, че вече са събрани около дрехи и 10 кг консервирани храни за мъжа.

 

От общината са се заели първо да направят документи за самоличност на Стойчо, а после да търсят начин за ново освидетелстване от ТЕЛК. Проблем е обаче, че мъжът е с прекъснати здравни права.

 

Повече за съдбата на бездомника от Варна ще научите от видеото.

 

Репортаж: Искра Урумова