Запазва се тенденцията за задържане цените, съобщиха от КНСБ

Издръжката на представител на четиричленно домакинство с две деца достигна 562,19 лева в края на месец септември. На такова семейство са необходими общо 2 248 лева, за да може да покрива разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване спрямо средните български стандарти.

 

Данните бяха изнесени от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предаде БГНЕС. По думите на старши изследовател Виолета Иванова запазва се тенденцията за задържане на ценовите равнища и дори траен спад при някои основни стоки и услуги.

 

През третото тримесечие издръжката на живот отчете намаление с 0,3% спрямо предходния период на наблюдение и с 0,1% на годишна база. За тази тенденция съществен принос имат поетапното намаление на цените от началото на годината на регулираните стоки - електроенергия, топлоенергия, природен газ, както и намалението на цените на основните зърнени култури на международните пазари и на специфичните за сезона плодове и зеленчуци.

 

Отчита се и трайно свитото потребление на населението като основната причина за това са ниските доходи, високите нива на безработица и бедност, обясни синдикалният експертът.