Призовават за бързо приемане на „бонус-малус” при автомобилното застраховане

Застрахователи и представители на Комисията за финансов надзор (КФН) се обявиха за възможно най-бързо приемане на т.нар. „бонус-малус” система при автомобилното застраховане. Това според зам.-председателя на КФН Борислав Богоев би било по-справедливо, както за дисциплинираните, така и за недисциплинираните водачи.

 

В момента, ако предизвикаме катастрофа попадаме в негативната малус скала на съответния застраховател. Ако догодина искаме да си направим застраховка пак при същата компания, цената ще е по-висока. Тогава, обаче можем да си изберем друг застраховател и да започнем начисто, сякаш не сме предизвиквали катастрофа. Цената, която ще платим ще е по-ниска и ще бъдем в позитивната бонус скала на конкретния застраховател.

 

Текст за въвеждане на единна система „бонус-малус” между всички застрахователи у нас беше предоставен за гласуване по време на предишния парламент. Поправката тогава беше отхвърлена. Ако такава система бъде въведена, всяко произшествие ще се регистрира на сървърите на единна система в Гаранционния фонд и във всеки един момент всеки застраховател ще има достъп до тях. Така, ако причиним катастрофа ще бъдем рискови водачи за всички застрахователни компании и която и да изберем, ще се наложи да платим по-скъпа застраховка.

 

От „Пътна полиция” коментират, че това може да има позитивен и дисциплиниращ ефект върху шофьорите и би намалило броя на жертвите и пострадалите по пътищата.

 

Само от началото на годината досега пътните полицаи са регистрирали 890 000 нарушения. 300 000 от тях са за водачи, които са се движили с превишена скорост, 11 000 след употреба на алкохол и 16 000 без задължителната застраховка Гражданска отговорност”.