За да покрива разходите си, 4-членно семейство трябва да получава общо 2 300 лева на месец

Все повече хора живеят под прага на бедност, показват данните на синдикатите. Само за последните три месеца броят им се е увеличил с 80 000. Това означава, че вече близо милион и 700 хиляди души живеят с по-малко от 212 лева на месец.

 

През септември има спад в цените на основни стоки и услуги, изчисляват от КНСБ. Но издръжката на живот се увеличава – за последните 4 години тя е нараснала със 17,5%. За да покрива разходите си, към края на септември 4-членно семейство, трябва да получава общо 2 300 лева на месец – или 562 лева на човек. Доход над този имат едва милион и 200 000 българи.

 

„Българинът продължава да обеднява, задълбочава се различието между най-богатите и най-бедните заради лоша политика по доходите”, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

 

Според синдиката държавата може да намери допълнителни 300 млн. лв. като криминализира укриването на данъци и възстановява ДДС на хората, които редовно си плащат осигуровките.

 

И още от синдикатите - те опровергаха информацията, че са искали майчинските да останат толкова, колкото са в момента, като в замяна бъдат дадени ваучери на семейства в нужда - за детегледачка или учител например.