Одобрените до момента кандидати са над 217 хиляди души

Значително повече бедни хора ще получат енергийни помощи за отопление през този сезон спрямо миналата година. Това сочат сметките на Агенцията за социално подпомагане.

 

Одобрените до момента кандидати са над 217 хиляди. Други близо 60 хиляди очакват отговор от Агенцията до края на ноември.

 

Размерът на помощта за отопление и през този сезон остава същият – малко над 65 лева. Общата сума, която социално слабите получават за цялата зима, е 328 лева.

 

„Има по-малък брой откази за този отоплителен сезон и това дава увереност, че повече нуждаещи се ще получат помощта си. Те трябва да я използват по предназначение, това се проверява по служебен път”, коментира Румяна Георгиева от Агенция за социално подпомагане.

 

В противен случай има санкции. До момента за първите два месеца на отоплителния сезон са изплатени 28 милиона лева. А до края на месец ноември всички оставащи молби ще бъдат обработени и одобрените също ще си получат сумите. 

 

„До края на януари ще изплатим за целия сезон, предвидени са достатъчно средства”, увери Георгиева.

 

От агенцията си обясняват скока в броя на желаещите помощи с промяната в правилата за този сезон. 

 

До края на октомври в Агенцията са пристигнали над 288 000 молби. Една от тях е на Антоанета Реселчанска от Бобов дол. Тя е пенсионер по болест и от 2 години разчита на помощите за отопление. Твърди, че малката й пенсия не стига до никъде и ако не е помощта от държавата ще прекара зимата на студено. Според нея обаче размерът на помощите трябва да е по-голям.