За изграждането на компресорна станция ще бъдат разкрити 700 работни места

Тръбата на „Южен поток” ще преминава през едни от най-бедните общини в Северозападна България. Проектът започва край монтанското село Расово. 


75-годишния дядо Васил е един от петнадесетте жители на община Медковец, чиято земя е купена за нуждите на „Южен поток”. 


„Дядо ми имаше 600 декара земя, останаха ми само 20 декара, които си ги обработвах, но сега и те заминаха. С други думи ще търся и на друго място да си взема. Платено ми е, доволен съм от заплащането, заяви дядо Васил.


Селото е облагодетелствано, тъй като тръбата на газопровода не е единственото съоръжение, което ще бъде построено там. На площ от 120 декара предстои да бъде построена и компресорна станция. За нейното изграждане ще бъдат разкрити 700 работни места, а когато заработи ще са нужни около 60 души персонал.


„Имам уверението, че ще бъдат ангажирани общи работници за изграждането на газопровода и в частност на компресорната станция, която е в близост до самото село Расово”, потвърди кметът на село Расово - Петя Кръстева.


В селото живеят около 1200 души, а голяма част от работещото население там са безработни. Именно заради това местните са обнадеждени за работните места, които предстои да бъдат открити.  Единствените притеснения на хората са за евентуални инциденти с газопровода.

 
До месеци трябва да започне същинската работа по проекта „Южен поток”. Предстои от кметството да предоставят терен от 20 декара, на който да бъдат настанени специалистите по изграждането на компресорната станция. 

 
Повече гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова