Тя добави, че мораториумът върху проучвания за наличие на шистов газ чрез фракинг няма да падне

"Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда у нас, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка. Това заяви пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

 

По думите й в момента има неправителствени организации, които обжалват оценката за въздействие на околната среда, заради опасението, че помпената станция, която ще е в близост до Варна, ще е много шумна. Искра Михайлова бе категорична, че "Тихият кът", каквото е името на централната улица в местността, „ще остане тих".

 

Тя беше категорична, че никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез технологията на фракинга. „Освен това в българското законодателство е уредено, че дори и да има проучване от подобен характер, то трябва да стане след оценка за въздействие на околната среда, а това е най-тежката процедура”, допълни екоминистърът.

 

По думите й в Европа има три позиции, около които се обединяват част от страните - едната е против проучванията за шистов газ. България спада към тази група страни. Великобритания, Полша, Румъния спадат към страните с точно обратната позиция - те подкрепят проучвания.

 

„В момента Великобритания е спряла проучванията заради сеизмични проблеми, но не се е отказала от тях", допълни Михайлова. Според нея третата група страни заема междинна позиция, че би било възможно да има проучвания за наличие на шистов газ, но при много строги мерки.