Според експертите изходът от тази криза е реформа в здравната система

„За момента остава неизвестно дали колегите ще си получат възнагражденията за октомври”, каза в предаването „Събуди се” доц. Стоян Миланов, директор на институт „Пирогов”. Според него се е стигнало до тук, защото някой е изтрил с гумичка над 1 милиард и половина лева средства за здравеопазване

 

„Отвори се вратата на хоспитализациите. В момента прагът за хоспитализация е много нисък. Откриваха се болници, без Акт 16, с предварително заложен бюджет, без да имат никаква дейност. Някой отвори вратата. Защо една добре поставена система се претвори в един урод?”, попита шефът на „Пирогов”.

 

„За изминалите четири години българските работодатели и служители внасят средногодишно 720 лева. Това са около 2 милиона граждани, които внасят своите осигуровки. Държавата, като втора солидарна страна, осигурява около 4 милиона български граждани, за които внася около 235 лева годишно. За да бъде солидарен модела, солидарен трябва да бъде входа. Трябва да има средства”, каза от своя страна д-р Димитър Димитров, директор на болница „Св. Ана”. 

 

Според него притеснителното е, че около 200 хиляди българи са над средния праг на възможностите, но не желаят да се осигуряват

 

„Не е важно, че тези хора не внасят осигуровки. По-важното е, че държавата не прави нищо, за да си събере вземанията”, заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина”. 
Попитани как техните болници ще се справят с 80% от парите си до края на годината специалистите отговориха, че това ще е трудно. „Казах на икономическия директор на „Пирогов” да дойде на работа след четири месеца, защото тогава ще има работа”, каза доц. Миланов. По думите му няма опасност болницата да затвори врати.

 

Можем да издържим 3-4 месеца с бюджет от 80%”, каза проф. Начев и добави, че е много важно кога ще се изплатят тези пари. „Не вярваме на обещания”, каза той и също заяви, че няма да връщат пациенти. „Трябва да се сложи ред в системата, да има яснота”, смята директорът на болница „Св. Екатерина”.

 

Те призоваха политиците да не лишават бюджета на Здравната каса за болнична помощ с 200 милиона лева. 

 

„Изходът от тази криза е реформа в здравеопазването. За това обаче трябват пари. Няма реформа, която да се извършва безплатно”, добави проф. Начев. 

 

Междувременно, като несъстоятелни определи шефът на НАП Бойко Атанасов твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски. Данъчните отчитат, че са преизпълнили приходите от събираемостта на здравни вноски с 30 милиона лева.

 

Целия разговор гледайте във видеото.