Откритият некропол е съществувал до Средновековието

Газопроводът България-Румъния донесе неочаквана радост на археолозите. При разкопките по трасето специалистите от Русенския музей разкриха 376 гроба от различни исторически епохи. Некрополът е съществувал до Средновековието и е запазил останките на траки, римляни и българи.


Най-старите погребални обреди, на които попадат археолозите, са от 5-4 век преди Христа. В периода до Второто българско царство тук са били полагани хора, животни и вещи, които са особено интересни за проучванията. 


„Имаме изключително красиви части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни – неща, които са доста рядко намирани в България, няколко ранносредновековни гробове от 11 век , гробове на войници с пълен набор въоръжение. Тук говорим за мечове, бойни брадви, копия”, разказа Деян Драгоев – археолог в Историческия музей в Русе. 


Археолозите са се натъкнали множество погребения на деца. Именно гробът на едно 15-годишно момиче от 2-3 век е особено интересен заради открит стъклен амулет от червено стъкло на антропоморфно божество.


По време на проучвания са били намерени и землянки от Първото българско царство, заедно с колективна находка от съдове. Всички предмети са прибрани в музея, тъй като на мястото на некропола се изгражда газовата връзка.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Гергана Димитрова