Според Румен Гечев от БСП обаче бюджетът е балансиран добре

За мен в бюджета може би наистина има елемент на предизборност. Така да се каже - до май пък после ще видим. Има свръхнапрегната приходна част, която може би е трудноизпълнима. Заложени са повече приходи и то на фона на едно доста трудно за квалифициране изпълнение на деветмесечието на приходната част, което продължава да бъди тревога затова дали  приходите ще се изпълнят и през тази година.


Това заяви по време на гостуването си във „Всяка неделя” Менда Стоянова от ГЕРБ относно Бюджет 2014.


Според Румен Гечев от БСП обаче бюджетът за следващата година не е правен с оглед на предсрочни избори. 


„Това е бюджет, който е социално ориентиран. За социални цели са предвидени 11 млн. лв.”, посочи депутатът от левицата. Той подчерта и че новият бюджет залага на по-нисък бюджетен дефицит - рекордно нисък сред европейските страни. 


„Политиката на новото правителство и на управляващото мнозинство е размразяване на доходите. Не бива обаче да лъжем гражданите - не можем да си позволим да развържем кесията по две причини – ограниченията на ЕС и защото не можем да рискуваме финансовата стабилност на страната. Няма правителство, което да не иска да повиши жизнения стандарт на хората”, посочи още той. 


На свой ред Менда Стоянова отбеляза, че правителството е дало противоречиви обещания. 


"За мен няма ясна идея за здравеопазването. В Бюджет 2014 са предвидени около 114 милиона повече за здравеопазване. Нали разбирате, че с анонса, че 100 милиона ще останат неразплатени към болниците и ще бъдат прехвърлят за януари, това означава, че нищо не се увеличава", даде пример Стоянова.


Според Гечев обаче това е заварено положение от предишното правителство, като уточни, че бившият финансов министър Симеон Дянков е взел от Здравната каса 1,5 милиарда и ги е прехвърлил за погасяване на бюджетния дефицит.


На тези твърдения Менда Стоянова отговори, че това е огромна спекулация и обясни, че парите са във фискалния резерв. По нейни думи, тези пари могат да бъдат върнати на сметката на Здравната каса по всяко едно време.


„Ако тези пари се върнат това няма да даде възможност и разрешение на г-жа Тодорова да ги похарчи, защото това означава да се наруши бюджетният дефицит, обясни Менда Стоянова.


„Аз по никакъв начин не виждам политики в този бюджет”, заключи Менда Стоянова по отношение на бюджета за догодина. Тя подчерта, че си личи, че той е правен експертно, защото в противен случай трябвало да има политики, които да отговарят на предизборните обещания. 


Бюджетът е балансиран добре и няма никакви причини да не мине в парламента”, каза от своя страна Гечев.


Целия разговор в студиото гледайте във видеото.