Потреблението на ток обаче вече нараства с наближаването на зимата

Поне 10 % по-ниски сметки за ток за домакинствата през тази зима спрямо студените месеци на миналата година, прогнозират от електроразпределителните дружества. Причината е намаляването на цената на електроенергията, което държавният регулатор утвърди през тази година.


Въпреки положителната за потребителите прогноза – очакванията на трите ЕРП-та са сметките ни за ток през декември да се повишат, заради нарастващата консумация на ток.


Според изчисленията на електроразпределителното дружество ЧЕЗ например потреблението на електроенергия през ноември и декември се качва с близо 30-40 %. Това разбира се ще се отрази и върху месечните ни фактури през тези месеци на фона на сметките, които плащахме през есента.


Въпреки това, ако запазим потреблението си от миналата зима, през студените месеци, които ни очакват, сметките ни могат да тръгнат и надолу – с около 10 % спрямо миналия отоплителен сезон.


По-високите сметки ще усетим още в началото на декември, когато температурите рязко падат, а потреблението на ток - скача.


Въпреки че джобът ни ще олеква повече през студентите месеци, като цяло сметките ни за ток би трябвало да тръгнат надолу спрямо миналата зима, изчисляват от електроразпределителните дружества. Разчетите им сочат, че заради двете поевтинявания на електроенергията – през март и през август, сметките тази зима ще са по-малки.


„Като добавим към това и факта, че тази година сме предприели абсолютно всички мерки, за да отчетем до 31-я ден всеки абонат, а няма да скрием, че през миналата зима това не беше точно така заради дългите почивни дни през декември – то със сигурност при равна друга консумация едно домакинство може да очаква поне 10% по-ниска сметка тази зима”, прогнозира Димчо Станев – директор „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ.


Този процент може да стане още по-голям, ако санираме жилището си или използваме електроенергията рационално. Изчисленията показват, че всеки градус надолу в дома ни намалява сметките ни за ток – с 6-7 %


От електроразпределителното дружество вече са подготвили мрежата си за зимата. В готовност са и всички аварийни екипи и налична техника – така че повредите да са минимални.


За да откриват максимално бързо повредите, от тази зима екипите на ЧЕЗ ще могат в реално време да откриват точно къде има прекъсване на електрозахранването.


Повече по темата гледайте във видеото.